A HUMINIT-ből fokozatosan felszabaduló huminsavak és fulvosavak a növényi tápanyagokkal és a talaj részecskéivel komplexeket képeznek, melyek megakadályozzák a tápanyagok kimosódását, ugyanakkor a tápanyagokat a növények számára felvehető állapotban tartják. Felvehetővé teszik a talajban évek során felhalmozódott, felvehetetlen hatóanyagokat. A HUMINIT hatása a tenyészidő alatt folyamatosan érvényesül. A felszabaduló huminsavak hatása serkenti a magok csírázását és a növények növekedését. A huminsavak a növények légzési katalizátorai és serkentik a peroxidáz-aktivitást, ennek következtében növekszik a glükózfelhasználás.
FIZIKAI MEGKÖZELÍTÉS (kondicionáló hatás)
- Lazább talajszerkezet: Na+Mg++ionok oldatban tartásával
- Homokos talajok megkötése: talajrészecskék összekötésével
- Megnövekedett víztartó képesség: víz és adszorbeált kationok megkötésével
- Csökkent talaj erózió: víz és talajrészecskék megkötésével
KÉMIAI MEGKÖZELÍTÉS (komplex képző hatás)
- A talaj pH pufferálása:
A huminsavak ioncserélő képessége és redox kapacitása folytán extrém savas illetve lúgos körülményeket is képes pufferálni.
- Kiegyensúlyozott és elnyújtott tápanyagfelvétel:
A gyökérváladékok, valamint a huminsav-tápanyag komplexek alkotta pH-redox rendszer biztosítja a növények kiegyensúlyozott tápanyagfelvételét. Még a kémiailag felvehetetlenné alakult tápanyagok huminsav-komplexét is fel tudják venni a növények.
- Nitrogén felvétel:
A huminsavak kiegyensúlyozzák a N felvételt szélsőséges esetekben is (túladagolás, hiány) azáltal, hogy:
* felgyorsul a N tartalmú vegyületek szintézise,
* a gümőkben megnő az anyagcsere aktivitás, vagyis több N kerül a sejtekbe a huminsavak redox rendszere megvédi a N tápanyagokat attól, hogy nitráttá oxidálódjanak.
- Toxikus nehézfémek:
A huminsav-nehézfém komplexek nagyon stabilak,vagyis a növények nem tudják azokat felvenni, ugyanakkor a talajból kimosódni sem tudnak.
- Növényvédőszer maradványok:
A növényvédőszer molekulák (különböző kémiai szerkezetük ellenére) a huminsav molekulákkal különböző komplexeket képeznek, ezáltal elvesztik eredeti aktivitásukat és gyorsan humifikálódnak, válnak a humusz részévé.
- Adjuváns (felszívódást segítő) hatás:
A huminsav molekulák be tudnak lépni a sejtekbe, szövetekbe és így hordozómolekulaként szolgálnak más molekulák számára. Vagyis:
* bizonyos körülmények között a kontakt szereket szisztemikussá alakítják,
* kevesebb szerrel (10-30%) ugyanazt a hatást érhetjük el.
BIOLÓGIAI MEGKÖZELÍTÉS (stimulátor hatás)
- Sejtlégzés katalizátorok:
A huminsav molekulák elektron átvivő katalizátorként felgyorsítják a sejtlégzési folyamatokat, hasonlóan a FAD, NADH koenzimekhez. Ennek eredményeként több energia termelődik a citrátkörben és felgyorsul az ATP szintézis.
- Enzim aktivitás:
A huminsav molekulák növelik bizonyos enzimek aktivitását (catalase, urcase, phospliorilase, invertase stb.).A huminsav-enzim komplexben stabilizálódik az enzim szerkezete, ezáltal nagyobb pH és hőmérséklet ingadozást képes tolerálni, így növelhető a tárolási idő és minőség.
- Fotoszintézis:
A huminsav molekulák növelik a klorofill tartalmat és a fotoszintetikus aktivitást, ezáltal:
* hatékonyabb a fény abszorpció, rövidül a tenyészidő,
* jobb minőségű termés érhető el fényszegény helyeken (fólia, üvegház),
* növekszik a cukor, alkaloid, karotin és olaj tartalom.
- Antistressz hatás:
A huminsav molekulák képesek tolerálni a növényeket ért stresszhatásokat a sejtmembrán áteresztőképességének szabályozásával:
* a sejten belül csökkentik a protoplazma viszkozitását, ami jobb szárazságtűrést és több növényi folyadékot jelent.
* a sejten kívül intenzív és kiegyensúlyozott környezetet biztosítanak a gyökérmembránnak, semlegesítve a szélsőséges pH és sókoncentrációk hatásait.
- A talaj mikroflóra stimulálása:
A huminsav molekulák a mikroorganizmusokat is stimulálják,ami gyorsabb osztódásban és növekedésben nyilvánul meg. A huminsav mátrix szénforrást, tápanyagforrást és a telepfejlődéshez táptalajt szolgáltat. Ez a stimuláló hatás a szerves anyag, növénymaradványok gyorsabb elbomlását jelenti mind a talajban, mind a komposztban.
ÖKOLÓGIAI MEGKÖZELÍTÉS
Az intenzív növénytermesztési és talajművelési technológiák által megbontott talajok egyensúlyi folyamatait visszaállítja.Hosszú távon fenntartja a talajok termőképességét, megakadályozza a talajok elsavasodását valamint a talajvizek foszfor és egyéb káros anyaggal történő szennyezését.